Salvia hispanica - Chia - Chia

https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica#/media/File:Salvia_hispanica_kz2.jpg
Salvia hispanica in Olbrich Botanical Gardens
Krzysztof Ziarnek, Kenraiz - Own work
- CC BY-SA 4.0
- File:Salvia hispanica kz2.jpg
- Created: 26 September 2016
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica
Key uses
- Constipation
- Irritable bowel syndrome (IBS)
- Obesity
- Diabetes
- High blood pressure
- Anti-inflammatory
- Cancer
|
Belangrijkste gebruik
- constipatie
- prikkelbare darmsyndroom (PDS)
- zwaarlijvigheid (obesitas)
- diabetes
- hoge bloeddruk (hypertensie)
- ontstekingwerend
- kanker
|
Belangrijke inhoudsstoffen:
(chiazaad):
- omega 3 en omega 6 vetzuren
- antioxidanten
- vezels
- plantaardige eiwitten
|
Waarschuwing:
- Van Salvia hispanica worden de zaden gegeten, die als superfood worden aangeprezen.
- Ze bevatten inderdaad veel opbouwende stoffen: omega 3 en omega 6, vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen.
- Toch moet men er niet te veel van eten: chiazaad heeft een bloedverdunnende werking en daarom kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt.
- Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
|
Artikelen
Dit is een keuze uit algemene informatie over deze plant. Vanzelfsprekend is er veel meer over geschreven.
Research
EMA
Salviae officinalis folium
European Union herbal monograph on Salvia officinalis L.,
folium Final
Healthline
Chia Seeds 101: Nutrition Facts and Health Benefits
What is salvia?
6 Benefits and Uses of Chia Seed Oil
11 Proven Health Benefits of Chia Seeds
ScienceDirect
Salvia Hispanica - an overview | ScienceDirect Topics
Application of chia (Salvia hispanica) mucilage as an ingredient replacer in foods
Nutritional, phytochemical and therapeutic potential of chia seed (Salvia hispanica L.). A mini-review
Genetic, cytological and molecular characterization of chia (Salvia hispanica L.) provenances
Geographical origin discriminant analysis of Chia seeds (Salvia hispanica L.) using hyperspectral imaging
Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.)
Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds
Application of chia (Salvia hispanica) mucilage as an ingredient replacer in foods
Response of chia (Salvia hispanica) to sowing times and phosphorus rates over two crop cycles
Use of chia (Salvia hispanica L.) mucilage gel to reduce fat in pound cakes
Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.)
Processed cheese with inulin and microencapsulated chia oil (Salvia hispanica)
Alles op ScienceDirect over Salvia hispanica medicinal
Pubmed
Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review
EFFECT OF CHIA SEED (SALVIA HISPANICA L.) CONSUMPTION ON CARDIOVASCULAR RISK FACTORS IN HUMANS: A SYSTEMATIC REVIEW
Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography
Chia Seeds ( Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application
Chia seed (Salvia hispanica L.) effects and their molecular mechanisms on unbalanced diet experimental studies: A systematic review
Adding value to the chia (Salvia hispanica L.) expeller: Production of bioactive peptides with antioxidant properties by enzymatic hydrolysis with Papain
Impact of Processing and Intestinal Conditions on in Vitro Digestion of Chia ( Salvia hispanica) Seeds and Derivatives
Chapter 31 - Salvia hispanica L. and its therapeutic role in a model of insulin resistanceChia seeds (Salvia hispanica): health promoting ... - PubMed
Alles op Pubmed over Salvia hispanica medicinal
|